檀轩实业

一所智能型面向未来的双语中学设计方案

首页 >>  新闻中心 >> 案例推荐 >>   一所智能型面向未来的双语中学设计方案

一所智能型面向未来的双语中学设计方案

本案是一所位于城市核心区的双语中学,学校办学和学校规划设计的初衷是建设一所智能型,面向未来的学校。为适应学生,教师和家长的不同使用场景,整所中学在建筑设计方面呈现出不同的空间姿态。

This case is a bilingual middle school located in the core area of the city.The original intention of school running and school planning and design is to build an intelligent and future oriented school.In order to adapt to the different use scenarios of students,teachers and parents,the whole middle school presents different space attitudes in architectural design.

双语学校设计,中学设计方案,双语中学设计图

对于家长而言,校园是开放和友好的。学校的操场是面向城市打开。学生们的欢声笑语已成为城市风光的一部分。每栋建筑的立面都转向操场,其生动的设计表现出一种开朗而热情的态度,就像学生们的灿烂笑脸。就像传统书院一样,整所学校的入口广场是方正开阔的。周围的环廊可遮风避雨。上下翻折延伸喻示着空间的变化。入口广场是理想的校园边界。它可以满足妈妈们安心目送的愿望,这也是改变学生角色的开关。总之,入口成为从日常生活到教学体系的柔和过渡。

For parents,the campus is open and friendly.The school playground is open to the city.The laughter of the students has become a part of the city scenery.The facade of each building turns to the playground,and its vivid design shows a cheerful and enthusiastic attitude,just like the students'bright smile.Just like the traditional academy,the entrance square of the whole school is square and open.The surrounding circular corridor can keep out wind and rain.The up and down fold extension is a metaphor for the change of space.The entrance square is the ideal campus boundary.It can satisfy the mothers'desire to watch them,which is also the switch to change the role of students.In short,the entrance becomes a soft transition from daily life to teaching system.

双语学校设计,中学设计方案,双语中学设计图

对于教师而言,校园是有秩序和久远的。整个学校布局设计以中轴为核心。不同的色彩代表不同的功能单元。例如,蓝色是高中步,黄色是小学部,红色是公共廊道。这种色彩体系一直延伸到建筑内部。色调活泼明亮,具有很强的标识性。合班教室配有移动隔断。教室走廊局部可以适时扩大。餐厅的功能区和庭院图书馆的开放式书架形成了一个非正式且可变动的灵活空间。它不仅保证了日常科目的有序进行,而且适应未来教学方式的迭代调整,使校园历久常新,悠然久远。

For teachers,the campus is orderly and long-standing.The central axis is the core of the whole school layout design.Different colors represent different functional units.For example,blue is the high school step,yellow is the primary school department,and red is the public corridor.This color system extends all the way to the interior of the building.The color is lively and bright,with strong identification.The classroom is equipped with mobile partition.The corridor of the classroom can be expanded in time.The functional area of the restaurant and the open bookshelf of the courtyard library form an informal and flexible space.It not only ensures the orderly progress of daily subjects,but also adapts to the iterative adjustment of teaching methods in the future,making the campus always new and lasting.

双语学校设计,中学设计方案,双语中学设计图

对于学生而言,校园是真实与平等的。这表现在学校建筑设计方面,整个学校的建筑结构规整,构造清晰,装饰简约。设计手法的克制和建筑的宁静避免了大尺度带来的压迫和疏离。这就像一种不动声色的呵护,让学生们放松身心,成为日常教学活动的真实背景。

For students,the campus is real and equal.This is reflected in the school architectural design,the whole school building structure is regular,the structure is clear,the decoration is simple.The restraint of design technique and the tranquility of architecture avoid the oppression and alienation brought by large scale.This is like a kind of quiet care,which makes students relax and become the real background of daily teaching activities.

双语学校设计,中学设计方案,双语中学设计图

错落有致的庭院模糊了室内外以及上下之间的界限,传达了交流和共享的愿景。这些庭院是没有被定义为特定功能区域,而提供一个开阔的想象空间。建筑简单,庭院空间丰富有序。学生可以与环境互动,感受大自然的真实性,并在自己的真实生活中发现有趣的事物。整个学校设计呈现出清新简约的校园氛围。

The scattered courtyards blur the boundaries between the interior and exterior as well as between the top and the bottom,and convey the vision of communication and sharing.These courtyards are not defined as specific functional areas,but provide an open imagination space.The building is simple and the courtyard space is rich and orderly.Students can interact with the environment,feel the authenticity of nature,and find interesting things in their real life.The whole school design presents a fresh and simple campus atmosphere.

双语学校设计,中学设计方案,双语中学设计图