檀轩实业

周围山恋起伏,一个适合度假与避暑的民宿酒店设计案例

首页 >>  新闻中心 >> 案例推荐 >>   周围山恋起伏,一个适合度假与避暑的民宿酒店设计案例

周围山恋起伏,一个适合度假与避暑的民宿酒店设计案例

民宿,作为近几年来流行的休闲体验,不仅带来视觉上的享受,同时也能真正地将游客引领至美丽的风景中。本项目所在地便是这样一片地方,这里山峦连绵起伏,是一个适合度假与避暑的优选之地。抛开对传统民宿固有的观念,甲方民宿业主希望民宿设计团队能够满足游泳池、酒吧、艺术空间等需求。由于原本空间的局限性,民宿设计师分析规划后,决定将整体建筑拆除,重新构造了一个新的现代化建筑。民宿设计团队在对民宿设计过程中,对“水中的一颗树”的概念进行了诠释与重组,让建筑像树一样自由生长,充满生命力,以此来回应当地美丽的风景。材质的选择与穿插构造的处理方式,建筑在环境中变得纯粹又孑然独立,消除了周边环境带来的影响。

Homestay,as a popular leisure experience in recent years,not only brings visual enjoyment,but also can really lead tourists to the beautiful scenery.The project is located in such a place,where the mountains are rolling,and it is a preferred place for vacation and summer vacation.Put aside the inherent concept of traditional homestay,the owner of Party A's homestay hopes that the design team can meet the needs of swimming pool,bar,art space,etc.Due to the limitation of the original space,after analyzing the planning,the designer decided to demolish the whole building and reconstruct a new modern building.During the design process of the house and lodging,the design team interpreted and reorganized the concept of"a tree in the water",making the building grow freely and full of vitality like a tree,so as to respond to the local beautiful scenery.With the choice of materials and the treatment of interleaved structures,the building becomes pure and independent in the environment,eliminating the impact of the surrounding environment.

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

建筑设计手法受国际建筑大师勒·柯布西耶(Le Corbusier)五大要素的启发:自由平面、自由立面、水平长窗、底层架空柱、屋顶花园。不同于以往规矩的民宿建筑设计,将立面释放,通过体块的穿插让空间变成多种可能,像是在森林中自由生长的树木。在建筑体块中开出一道道水平玻璃窗,能从各个角落望见窗外的风景,尽最大可能地与自然进行对话。在民宿建筑的每层屋顶局部,天然生长出植物,色彩跳脱框架,在纯白色外墙的映衬下显得充满生机与灵动,不时与倒映在墙上的树影相应,呈现出一幅别开生面、动静结合的自然景象。

The architectural design method is inspired by five elements of Le Corbusier:free plane,free facade,horizontal long window,ground floor overhead column and roof garden.Different from the traditional residential building design,the facade is released,and the space becomes a variety of possibilities through the interpenetration of body blocks,such as trees growing freely in the forest.A horizontal glass window is opened in the building block,which can see the scenery out of the window from every corner and talk with nature as much as possible.In every part of the roof of the residential building,plants grow naturally,and the color jumps off the frame.Against the pure white exterior wall,it is full of vitality and flexibility.From time to time,it is corresponding to the tree shadow reflected on the wall,presenting a new natural scene of dynamic and static combination.

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

整个民宿厅内下沉的卡坐与泳池的水平线平齐,客人们可以在这里边品酒边与泳池里的人们聊天,此刻空间的边界被消除,时间被放慢,只剩当下这份令人心驰神往的愉悦。整个民宿庭院被水系包围,建筑就像是悬浮在水面中,从泳池到汀步走道以及围墙中不断流动的瀑布,互相流通循环,民宿设计公司希望建筑能在水中无限生长,赋予生命与自然的力量。步入民宿室内,民宿设计公司将一层公共空间做了下沉处理,底层架空,通过柱子进行支撑让墙体解放,犹如一根根树干,空间瞬间变得通透、宽敞,四周大开窗的玻璃设计将景色引入室内,以景喻情,充满了自然斑斓的色彩。将吧台放置在公共空间的中心,空间因此呈回形,动线被巧妙地规划,人们得以自由穿梭其中。顶部的造型玩味性地做成了斜切状,内里蜂窝状镂空格子不仅能够隐藏灯的痕迹,也为空间增添了丰富的自然形态。

The sinking card sitting in the whole accommodation hall is flush with the horizontal line of the swimming pool.Guests can chat with the people in the swimming pool while tasting wine here.At this moment,the boundary of the space is eliminated,and the time is slowed down,leaving only this fascinating pleasure.The whole homestay courtyard is surrounded by the water system.The building is like a waterfall floating in the water,from the swimming pool to the Tingbu walkway and the wall,circulating with each other.The homestay design company hopes that the building can grow infinitely in the water,giving life and natural power.When entering the house,the house design company sinks the public space on the first floor,the bottom floor is overhead,and the wall is liberated by the support of columns,just like a tree trunk,the space becomes transparent and spacious in an instant.The glass design with large windows around brings the scenery into the house,which is full of natural and beautiful colors.The bar is placed in the center of the public space,so the space is in the shape of a loop,and the moving line is cleverly planned so that people can freely shuttle through it.The shape of the top is made into a miter shape.The honeycomb hollow lattice in the interior can not only hide the trace of the lamp,but also add a rich natural form to the space.

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

民宿楼梯间的设计充满着亮点与惊喜,圆形的白色装置抽象了果实下落的轨迹,有着未来主义画家马塞尔·杜尚(Marcel Duchamp)《下楼梯的裸女》中的构成感,空间的艺术性与现代性在此得到体现。同时在连通一层至顶层的空间中,将墙面留空并且做了挖空设计,以便作为一个小型的艺术展览空间,传达出民宿趣味生活与热爱艺术的理念。天窗的开设能够将室外的蓝天与阳光随时引入室内,随着光线的移动呈现出明与暗的相互交织,时不时给人带来神秘感与惊喜感,充满了时间的轨迹。

The design of the residential stairwell is full of bright spots and surprises.The round white device abstracts the track of fruit falling.It has the sense of composition in the futuristic painter Marcel Duchamp's naked woman going down the stairs.The art and Modernity of space are embodied here.At the same time,in the space connecting the first floor to the top floor,the wall space is left blank and the hollowing design is made,so as to serve as a small art exhibition space to convey the idea of fun life and love for art of the homestay.With the opening of skylight,the outdoor blue sky and sunshine can be introduced into the room at any time.With the movement of light,the light and dark are intertwined,which brings people a sense of mystery and surprise from time to time,full of the track of time.

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

民宿房间的设计中都暗藏着自然的生命意象,山洞、鸟巢、展开的羽翼等等元素,仿佛此刻栖息在森林中,至此空间中又多了一份奇妙的体验。民宿设计团队整体采用暖白色的灯光与杏色做搭配,简洁而自然。衣柜使用通透的茶色玻璃设计,为空间增添了色彩与朦胧感。在落地玻璃窗边放置榻榻米座椅,可以品茶观景,十分惬意。床边的鸟翼造型墙体将空间的功能区划分开来,延伸了空间感。民宿设计公司设计师将亲子房设计成了一片“白色森林”,当阳光照射进时,一道道光影展现出来,墙面上的攀爬墙以及地上的小帐篷为孩子增加了玩乐的体验,充满着童趣。顶层房间中,墙面涂上艺术涂料,模拟洞穴中岩石的肌理,并且开了一扇几何形天窗,透出室外的蓝天白云,仿佛置身于野外,享受无尽的野趣。

There are natural life images hidden in the design of the accommodation room,such as caves,bird nests,unfolded wings and other elements,as if they are perched in the forest at the moment,so there is a wonderful experience in the space.The design team of the house and lodging adopts warm white light and apricot color as a whole,which is simple and natural.The wardrobe is designed with transparent brown glass,which adds color and haziness to the space.The tatami chair is placed beside the floor glass window,which can enjoy the tea and the scenery.The wing shaped wall beside the bed divides the functional area of the space and extends the sense of space.The designer of the homestay design company has designed the parent-child room into a"white forest".When the sun shines in,all the lights and shadows show up.The climbing wall on the wall and the small tent on the ground add fun experience to the children,which is full of children's interest.In the top room,the wall is painted with art paint to simulate the texture of the rocks in the cave,and a geometric skylight is opened to reveal the blue sky and white clouds outside,as if in the wild,enjoying endless wild fun.

民宿酒店设计,民宿酒店设计公司,民宿设计案例

主要项目信息:设计内容:建筑设计、室内设计、景观设计主案设计:沈墨、张建勇项目规模:600㎡项目摄影:叶松Main project information:design content:architectural design,interior design,landscape design main case design:Shen Mo,Zhang Jianyong project scale:600㎡project Photography:ye song