檀轩实业

中国传统疏远形制的九年一贯制中学校园设计方案

首页 >>  新闻中心 >> 案例推荐 >>   中国传统疏远形制的九年一贯制中学校园设计方案

中国传统疏远形制的九年一贯制中学校园设计方案

本次为大家推荐的是一所九年一贯制中学校园设计方案,本案总用地面积约为4.59公顷,总建筑面积为29915平方米。在新教学楼的空间布局中,参考了中国传统书院的形制,并采用了院落式布局的思路。负责整所中学校园设计的设计公司将整个校园的庭院分为湿地花园,生物花园,童心乐园和屋顶种植园这样的四个体系,并相应地进行了景观设计和内涵填充,以达到辅助教学和扩展教育场所的目的。

This time,we recommend a nine-year school campus design plan.The total land area of this project is about 4.59 hectares,and the total construction area is 29915 square meters.In the space layout of the new teaching building,the form of traditional Chinese Academy is referred to,and the courtyard layout is adopted.The design company responsible for the campus design of the whole middle school divides the courtyard of the whole campus into four systems:wetland garden,biological garden,children's paradise and roof planting garden,and correspondingly carries out landscape design and connotation filling to achieve the purpose of assisting teaching and expanding education places.

中学校园设计方案,学校设计公司,

中学校园设计方案,学校设计公司,

此外,校区还采用垂直分区。首层的教室和教学资源中心等大型综合功能空间通过宽阔的走廊相连,形成了连续的首层屋面空间。这些屋面为校园提供了一个丰富的活动平台,不仅方便了课间活动,而且还为学生提供了多种路径选择,并营造了良好的步行体验。整个建筑群的空间组织以体验为核心,这也是建立“场所精神”的关键。在学校主入口的正中间,有一栋名为“时光盒子”的小型建筑,它使用四边形的“方亭”将楼梯和台阶与天桥相结合。它不仅为师生每天进入教学楼提供了不同的步行体验,而且还用作学校重要活动留影时的背景建筑。

In addition,the campus also adopts vertical zoning.The classroom on the first floor is connected with the teaching resource center and other large-scale comprehensive functional spaces through a wide corridor,forming a continuous roof space on the first floor.These roofs provide a rich activity platform for the campus,which not only facilitates the activities between classes,but also provides students with a variety of path options,and creates a good walking experience.The spatial organization of the whole building complex takes experience as the core,which is also the key to establish the"place spirit".In the middle of the main entrance of the school,there is a small building called"time box",which combines the stairs and steps with the overpass by using the quadrangle"Square Pavilion".It not only provides different walking experience for teachers and students to enter the teaching building every day,but also serves as a background building for important school activities.

中学校园设计方案,学校设计公司,

中学校园设计方案,学校设计公司,

在初中部教学楼的一角,三、四层的双高凹形平台被作为“空中广场”,为高年级学生之间的娱乐和交流提供了场所。这个“空中广场”面向城市的街角,天天在这里进行课间休闲活动的学生们将学校青春活力的一面展示给外界。教学楼和生活服务楼之间的走廊被放大到6-7米,是雨天和雪天学生主要的半户外交流学习空间。为了避免学生在楼梯间发生冲撞,校园建筑师将楼梯的隔墙留出洞口,以确保上下楼梯的学生可以看到对方。这些带有各种形状的孔洞隔墙被涂上鲜艳的色彩,以增强建筑的表现力。同时,为了方便将重型运动器材从二层体育馆运到操场,中学校园设计团队设计了一个坡道,也可以用作师生散步的路径,使之成为一种非常有趣的体验。

In one corner of the teaching building of the junior middle school,the concave platform with three or four floors is regarded as the"air square",which provides a place for the entertainment and communication between senior students.This"air square"is facing the corner of the city.The students who take part in the leisure activities between classes here every day show the school's youthful vitality to the outside world.The corridor between the teaching building and the living service building has been enlarged to 6-7 meters,which is the main semi outdoor communication and learning space for students in rainy and snowy days.In order to prevent students from colliding in the stairwell,the campus architect left the wall of the stairway with holes to ensure that the students who went up and down the stairs could see each other.These walls with holes of various shapes are painted with bright colors to enhance the expressiveness of the building.At the same time,in order to facilitate the transportation of heavy sports equipment from the second floor gymnasium to the playground,the school campus design team has designed a ramp,which can also be used as a path for teachers and students to walk,making it a very interesting experience.

中学校园设计方案,学校设计公司,

中学校园设计方案,学校设计公司,