檀轩实业

由传统三进式院落改造而成的民宿设计案例

首页 >>  新闻中心 >> 案例推荐 >>   由传统三进式院落改造而成的民宿设计案例

由传统三进式院落改造而成的民宿设计案例

该民宿酒店位于旧民居群中,随着时代变迁和城市更新,民宿设计公司在解析民宿建筑新含义的同时,又传承了历史文化遗产的精髓。民宿酒店原址是典型的传统三进式院落,前低后高,较为保守。民宿旧建筑四周封闭,室内光感不强,楼道狭窄,藏匿了许多安全隐患。改造后的建筑,依旧白墙黛瓦,小桥流水,保留了这座江南小院古朴典雅的气息,增加了更多的开放空间。铁锈板、简约的落地玻璃及独特的导向系统等现代设计元素,赋予了老宅新的活力。

The hotel is located in the old residential complex.With the change of the times and the renewal of the city,the hotel design company not only analyzes the new meaning of the residential building,but also inherits the essence of the historical and cultural heritage.The original site of the hotel is a typical traditional courtyard with low front and high back,which is conservative.The old residential buildings are closed around,the indoor light sense is not strong,the corridor is narrow,hiding many security risks.After the reconstruction,the buildings still have white walls,Dai tiles and small bridges,which retain the simple and elegant atmosphere of this Jiangnan courtyard and increase more open space.Modern design elements such as rust board,simple floor glass and unique guiding system give the old house new vitality.

民宿设计公司,民宿设计案例,民宿设计

民宿设计公司,民宿设计案例,民宿设计

民宿正门拆除了旧址厚重的土墙,往后退出左右两处空间,往前探出方形盒子般的落地窗,使原本扁平的入口处更富有层次。细木格栅窗替代了封闭阴暗的旧窗,改造后的正立面与旧民居群形成对立统一。前台入口处整体新浇的混凝土三通盒子,贯通了前台、餐厅及庭院。餐厅由榻榻米、散座和水吧组成,视野通透,高低错落。民宿设计公司在打造前台到房间的通道时,巧妙地设计了内外两条相互独立的路径。内路径由前台通向餐厅,再由餐厅绕道至房间,曲径通幽;外路径由前台直达二进房间,路径下沉于水面,仿佛人在水中走。漂浮在水面的茶室,别有一番“大隐隐于世”的低调与沉静。

The main entrance of the homestay demolished the thick wall of the old site,retreated from the left and right spaces,and protruded the square box floor to floor windows,making the originally flat entrance more layered.The fine wooden grid window replaces the old closed and dark window,and the reconstructed facade and the old residential group form a unity of opposites.The whole newly poured concrete three-way box at the entrance of the front desk runs through the front desk,dining room and courtyard.The restaurant is composed of tatami,casual seat and water bar,with clear vision and scattered height.When building the front desk to room passageway,the design company cleverly designed two independent paths inside and outside.The internal path is from the front desk to the dining room,and then from the dining room to the room,winding and secluded;the external path is from the front desk to the second entry room,and the path sinks on the water surface,as if people are walking in the water.The teahouse floating on the water has a low-key and quiet"hidden in the world".

民宿设计公司,民宿设计案例,民宿设计

民宿设计公司,民宿设计案例,民宿设计

二进开始便进入了民宿酒店的房间区,民宿设计过程中保留了旧宅原有的荷花池,走道被拓宽,池边有足够空间嬉戏观鱼。民宿共有十六间房,风格各异,像十六颗璀璨的珍珠,环绕镶嵌在这片迷人的水上庭院。“民宿酒店特意打造的两间loft大跃层,磨砂不锈钢及原木与原始的裸露墙面相碰撞,节奏性的空间排序,体现出解构主义的秩序感。民宿设计师别具匠心地打造了一张悬空的网状休息区,标新立异,住宿体验更有趣味。

From the second entrance,I entered the room area of the hotel.During the design process of the hotel,the original lotus pool of the old house was preserved.The walkway was widened,and there was enough space to play and watch fish by the pool.There are 16 rooms with different styles,like 16 bright pearls,which are inlaid in the charming water courtyard."The two loft great leap floors specially built by the hotel are made of frosted stainless steel and logs,which collide with the original exposed walls.The rhythmic spatial arrangement reflects the sense of order of deconstruction.Home stay designers have creatively created a suspended net rest area,which is innovative and has a more interesting accommodation experience.

民宿设计公司,民宿设计案例,民宿设计

民宿设计公司,民宿设计案例,民宿设计

民宿设计公司利用干净利落的线条,裸露的原色墙面和金属,传达克制冷艳的美感,几何性和构成性创造出中性、纯粹的空间体验,粗犷别致之中不乏细腻的笔触。改造后的后院别有意趣,枯山水的禅意淡泊宁静。新造混凝土墙体及楼梯与原有山墙相衔接,赤裸冷冽。拾级而上,阳光透过圆孔,将光与影的虚实之美发挥到极致。

With clean lines,exposed primary color walls and metal,the design company of homestay conveys the aesthetic feeling of restraining coldness,and creates neutral and pure space experience with geometry and composition.There is no lack of exquisite strokes in the rough and unique.After the transformation,the backyard is of special interest.The Zen of the dry landscape is indifferent and peaceful.The newly built concrete wall and stairs are connected with the original gable,which is bare and cold.Step up,through the round holes,the sun brings the beauty of light and shadow to the extreme.